Metody obróbki kawy
METODY OBRÓBKI KAWY
Obróbka kawy to pierwszy etap tuż po zebraniu wisienek kawowca. Różne sposoby obróbki kawy umożliwiają uzyskanie różnych efektów. A co dokładnie to oznacza? Przy zastosowaniu różnych metod obróbki na kawie tej samej odmiany, pochodzącej z tej samej plantacji i tego samego zbioru można uzyskać całkiem odmienne efekty smakowe.
Zebrane na plantacjach kawy wisienki kawowca zawierają w sobie surowe ziarna kawy. Taka wisienka składają się z kilku warstw. By dostać się do jej „serca”, czyli dwóch połączonych ze sobą ziaren kawy trzeba pozbyć się skórki, miąższu i pozostałych warstw okalających ziarna. Można zrobić to na kilka sposobów, które zwane są właśnie metodami obróbki kawy. Poszczególnych warstw pozbywać się można na wiele sposobów. Każda metoda obróbki ma znaczący wpływ na końcowy smak naparu kawowego.
W tym artykule po krótce przedstawimy Wam na czym polegają i jak przebiegają poszczególne metody obróbki kawy, a także jakie walory smakowej można uzyskać dzięki danej metodzie obróbki wisienek kawowca.
OBRÓKA KAWY METODĄ NATURALNĄ (NATURAL)
Metoda obróbki owoców na sucho, zwana także metodą naturalną (natural) najczęściej stosowana jest w krajach cierpiących na deficyt wody, np. Etiopia czy Jemen, gdzie jednocześnie występują wysokie temperatury i duże nasłonecznienie. Jak przebiega ten proces? Po zbiorach, wisienki kawowca suszone są na pełnym słońcu, przez kilka dni, aż do momentu, w którym miąższ staje się kruchy i z łatwością odpada od ziaren. Następnie wyschnięty, stwardniały miąższ i osłonka pektynowa są usuwane z owoców przy pomocy specjalnych urządzeń i tak pozostają same pestki, czyli ziarna kawy. Następnie ziarna suszy się ponownie, już bez miąższu, aż do uzyskania odpowiedniego poziomu wilgotności. Obróbka kawy metodą natural daje nam kawy o charakterystycznym intensywnym, mocno owocowym profilu smakowym. Wyczuć można także duże body i słodycz, a jednocześnie niską kwasowość.
OBRÓBKA KAWY METODĄ NA MOKRO (WASHED)
Drugą metodą obróbki jest metoda na mokro, inaczej metoda washed. Jest to wieloetapowy proces z użyciem wody. Taki sposób obróbki dominuje w świecie kawy. Najpierw wisienki kawowca trafiają do urządzenia, które mechanicznie zdziera miąższ z owoców, a następnie ziarna z resztkami miąższu trafiają do basenów fermentacyjnych, w których przez określony czas poddawane są ściśle kontrolowanemu procesowi fermentacji. Takie działanie ma na celu pozbycie się z ziaren resztek miąższu. Dodatkowo ziarna są opłukiwane i to pozwala usunąć z nich całkowicie wszelki brud. Obróbka metodą washed nie oznacza oczywiście, że nie występuje tutaj etap suszenia. Zdecydowanie nie można go pominąć, ponieważ zbyt mokre ziarna pokryłyby się pleśnią. Dlatego suszenie odbywa się na specjalnych stołach lub betonie, do uzyskania odpowiedniej wilgotności. Taki rodzaj obróbki pozwala na utrzymanie większej kontroli i jednocześnie modyfikację profilu sensorycznego kawy. Kawa poddawane tej metodzie obróbki ma delikatniejszy, bardziej szlachetny profil sensoryczny, o zdecydowanie bardziej wyczuwalnej kwasowości niż kawy obrabiane na sucho. Metoda obróbki owoców kawowca na mokro, przez wzgląd na to, że wymaga użycia sprzętu oraz znacznej ilości wody jest zdecydowanie bardziej kosztowna niż metoda natural.
OBRÓBKA KAWY PULPED NATURAL (METODA HONEY, MIODOWA)
Trzecia z najpopularniejszych metod obróbki kawy to pulped natural – lub tzw. metoda honey, czyli miodowa. Brazylia jest krajem, gdzie odsetek kaw produkowanych tą metodą jest największy. To proces, który jest niejako kombinacją dwóch wspomnianych powyżej metod obróbki. Na początku zdziera się mechanicznie z owoców wierzchnią warstwę miąższu – tak samo jak ma to miejsce w metodzie na mokro. Kolejnym krokiem jest pozostawienie ich wraz z przylegającą resztą pulpy do wysuszenia na słońcu, w efekcie czego są one posklejane i wyglądają jak oblane miodem. To jak obfita będzie początkowa jego ilość oblepiająca pestkę, będzie miało istotny wpływ na smak kawy. Efektem końcowym tej metody obróbki jest kawa o wysokiej słodyczy, bardzo owocowym profilu. Kwasowość w tej kawie jest nie tak dominująca jak w kawach washed, ale z kolei wyraźniej wyczuwalna niż w kawach natural.
Metoda obróbki owoców kawowca to pierwszy etap, tuż po zbiorach. Jest jednym z najważniejszych etapów produkcji kawy mających wpływ na jej końcowy smak. Każda metoda obróbki daje nieco inny efekt smakowy. Byście mogli się o tym przekonać zachęcamy Was do spróbowania nowych produktów w naszym sklepie. Mowa bowiem o kawach z linii Riposso Exclusive. Te wysokiej jakości kawowe mieszanki są produkowane w polskiej rzemieślniczej palarni kawy. Świeżo wypalane, specjalnie na nasze indywidulane zamówienie, kawy trafią do naszego sklepu, gdzie macie możliwość przekonać się o ich wyjątkowości.
Nawiązując więc do metod obróbki kawy możemy podpowiedzieć Wam, że w kawie Riposso Exclusive Brasil ziarna arabici poddaje się procesowi pulped natural/ honey. To dzięki zastosowaniu takiej właśnie metody w kawie Riposso Exclusive Brasil są wyczuwane słodkie, owocowe akcenty, zwieńczone czekoladowym posmakiem.
W mieszance Riposso Exclusive B&K ziarna arabici pochodzące z brazylijskich plantacji, stanowiące aż 70% tej mieszanki, są poddawane obróbce metodą pulped natural/honey. To dzięki takiemu procesowi można wyczuć w naszej kawie Riposso Exclusive B&K mocno owocowe akcenty, wraz ze słodyczą miodu. Pozostałe 30% ziaren arabici w Riposso Exclusive B&K, które pochodzą z Kolumbii poddawane są metodzie obróbki washed.
Kawa Riposso Exclusive Intensive to w przeważającej części mieszanka ziaren arabici (60%) z brazylijskich plantacji. Są one poddawane metodzie obróbki pulped natural, natomiast 40% ziaren robusty w Riposso Exclusive Intensive pochodzących z Indii poddawane są metodzie obróbki natural.
Gorąco zachęcamy Was do spróbowania kaw Riposso Exclusive, bo z pewnością warto! Kawy, choć od niedawna dostępne w naszym sklepie, chętnie są testowane przez naszych Klientów. Jesteśmy ogromnie zadowoleni, ponieważ odzew po skoszotowaniu Riposso Exclusive jest niezwykle pozytywny. Zatem jeśli miałeś dotąd wątpliwości czy warto – zapewniamy, że tak!