Kawa Parzona na Zimno - Cold Brew
Kawa Parzona na Zimno - Cold Brew
Gorąco na dworze, a my sięgamy po dobrze nam znane od lat orzeźwiające napoje. Woda z lodem, lody, kawa mrożona. A co powiecie na Cold Brew? trochę inny rodzaj mrożonej kawy. Każdy miłośnik kawy z pewnością musi tego napoju spróbować.
Cold Brew - skąd się wzięło?
Wydawałoby się, że to nowość, jednak kawa znana była już od 1600 roku w Japonii. Teraz robi furorę wśród mieszkańców USA i Europejczyków. Pojęcie Cold Brew z angielskiego można tłumaczyć „zimne parzenie” lub „macerowanie” , krótko mówiąc cały proces parzenia odbywa się na zimno. Proces parzenia znajdziecie poniżej.
Jak we własnym domu samemu zrobić Cold Brew?
Pierwszym, podstawowym składnikiem jest oczywiście kawa. Napój warto robić z kaw pozbawionych goryczy i kwasowości. Idealnie nadają się do tego kawy typu Arabika (rekomendujemy kawy Riposso oraz TAZZA).
Co więc będzie nam potrzebne do zrobienia kawy?
- młynek do mielenia ziaren kawy
- słoik lub inne wybrane naczynie
- szklanka
- kawa ziarnista
Przepis na Cold Brew w domu:
- Przygotuj średnio zmielone ziarna kawy. Zaleca się, aby kawę zmielić tuż przed parzeniem.
- Przygotuj słoik lub inne wybrane naczynie. Wsyp zmielone ziarna kawy.
- Kawę zalej chłodną lub zimną wodą
- 80g kawy
- 1 litr wody
- Zmielone ziarna kawy zmieszaj z wodą i na minimum 10 godzin wstaw do lodówki.
- Po 10 godzinach przefiltruj przy pomocy sitka bądź filtrów do kawy i wyrzuć fusy.
- Kawa Cold Brew gotowa do picia.
Propozycja podania
Kawę można podawać z kostkami lodu. Idealnie pasuje również z plasterkiem cytryny lub pomarańczy. Listek mięty także idealnie komponuje się z napojem, co daje jeszcze więcej orzeźwienia. W wersji z mlekiem i lodem warto spróbować z ulubionym syropem https://czaskawy.pl/pol_m_Syropy-do-kawy-219.html . Z kolei dla osób 18+ na upalne letnie wieczory Cold Brew z mlekiem skondensowanym, lodem i ulubionym likierem.
Cold Brew jeśli jeszcze nie próbowaliście, spróbujcie a na pewno nie pożałujecie.