2020-07-06

Jak zaparzyć kawę w kawiarce?

Jak zaparzać kawę w kawiarce? 

Parzenie kawy w kawiarce jest niezwykle proste, a efekt naprawdę świetny! Każdemu Smakoszowi kawy, który nie posiada ekspresu gorąco polecamy wypróbować kawiarkę, dzięki której możecie przyrządzić doskonałą kawę, niemal jak w kawiarni. 

 

Kliknij tutaj i sprawdź ofertę dobrej jakości kawiarek >>

 

Na co zwracać uwagę podczas zaparzania kawy w kawiarce?

Jeśli posiadacie już kawiarkę to połowa sukcesu za Wami! Teraz należy wybrać kawę i zabrać się za jej przyrządzanie. Jaką kawę do kawiarki wybrać? Na to pytanie niestety nie da się odpowiedzieć jednoznacznie.

Jeśli chodzi o kwestię smaku to każdy ma swoje preferencje i oczekiwania. Nierzadko bywa tak, że ta sama kawa, zaparzona dokładnie w ten sam sposób będzie smakowała inaczej dwóm różnym osobom. Trzeba więc sugerować się swoimi preferencjami smakowymi – to oczywiście najważniejsze. Możemy Wam natomiast podpowiedzieć, że niezwykle istotna przy parzeniu kawy w kawiarce jest grubość zmielenia kawy.

 

Jak grubo mielić ziarna do kawiarki?

Najlepsza będzie kawa średnio zmielona. Kawa grubo zmielona – nie zaparzy się dobrze, przez co będzie zbyt słaba. Z kolei kawa drobno mielona może zatkać sitko i tym samym zablokować parzenie, a dodatkowo jej smak może być zbyt gorzki.  Możemy trochę bardziej Was nakierować - kawa do kawiarki powinna być nieco podobna do drobnej soli kuchennej. Jeśli już kupicie odpowiadającą Wam kawę możecie przejść do jej parzenia. Poniżej przedstawimy Wam etapy przyrządzania kawy w kawiarce. 

 

Etapy zaparzania kawy w kawiarce:

Każda kawiarka składa się z trzech elementów:

  • dolny zbiornik na wodę, zaopatrzony w zawór bezpieczeństwa;
  • lejek z sitkiem na mieloną kawę
  • górny zbiornik na zaparzoną kawę.

 

Poniżej etapy poprawnego parzenia kawy w kawiarce:

Etap 1: Do dolnego zbiornika wlewamy wodę.

Niektóre urządzenia mają zaznaczoną wyraźną linię, wskazującą ile wody należy użyć. Jeśli jednak nie znajdziecie takiej linii to należy wlać tyle wody, aby sięgała ona do dolnej granicy zaworu bezpieczeństwa.

Możecie spotkać się z zaleceniami, aby do kawiarki wlewać gorącą, przegotowaną już wodę.  Stosując gorącą wodę skróci się czas parzenia kawy na kuchence, dzięki czemu będzie ona miała krótszy kontakt z wysoką temperaturą, a to sprawi, że kawa będzie mniej gorzka. 

 

Etap II: sitko oraz jego poprawne wypełnienie kawą

Kolejnym krokiem jest zamontowanie sitka na kawę. Następnie do sitka należy wsypać kawę. Jej ilość zależy tak naprawdę od Waszych preferencji, ponieważ im więcej kawy, tym napar będzie mocniejszy.

Ważne jest jednak aby kawy było na tyle, by swobodnie można było zakręcić górną część kawiarki. Kawy nie należy ubijać. Zbyt mocno ubita kawa  będzie stawiała zbyt duży opór wodzie i gotowy napar będzie gorzki. Wystarczy lekko wyrównać powierzchnie kawy łyżeczką. 

 

Etap III: skręcenie kawiarki

Po nałożeniu kawy należy skręcić dolny zbiornik z wodą wraz z górnym zbiornikiem, który jest przeznaczony na zaparzoną już kawę. 

Bardzo ważne jest aby przed skręceniem obu części kawiarki dokładnie oczyścić krawędzie zbiornika, tak by nie znalazły się na nich drobinki kawy. Jeśli dolna i górna cześć kawiarki nie będą idealnie się ze sobą stykać będzie dochodziło do utraty ciśnienia. 

 

Etap IV: podgrzewanie kawiarki

Tak przygotowaną kawiarkę należy postawić na palnik. Ogień lub moc kuchenki (są kawiarki na kuchenki elektryczne lub indukcyjne) musi być oczywiście odpowiednio dostosowany, tak aby dotykał wyłącznie spód kawiarki, a nie jej boki. 

Cały proces gotowania kawy nie powinien trwać dłużej niż ok. 5 min. Jeśli użyjecie gorącej wody będzie trwał jeszcze krócej. Najważniejsze jest aby w odpowiednim momencie zdjąć kawiarkę z ognia, gdyż jeśli kawa się zagotuje to nabierze goryczy. Zatem podczas przygotowywania kawy w kawiarce musicie być czujni, a gdy usłyszycie bulgotanie wewnątrz kawiarki to należy natychmiast zdjąć ją z ognia, a kawę rozlać do filiżanek. 

 

Zobacz ofertę kawiarek na kuchenki: z palnikiem, elektryczne oraz indukcyjne. Kliknij i sprawdź >>

 

Podsumowanie:

Oto cały proces przyrządzania kawy w kawiarce. Jak widzicie, nie ma w nim nic trudnego. Mamy nadzieję, że dzięki naszej instrukcji z łatwością poradzicie sobie z zaparzeniem kawy. Wystarczy tylko odpowiedni sprzęt i dobra kawa. Jeśli jesteście fanami aromatycznej i intensywnej kawy to polecamy Wam korzystanie z kawiarek. Dzięki nim możecie delektować się kawą jak z najlepszej włoskiej kawiarni!

 

Polecane

Zaufane Opinie IdoSell
4.86 / 5.00 1932 opinii
Zaufane Opinie IdoSell
2025-01-11
profesjonalna obsługa bardzo pomocna szybka dostawa
2025-01-09
Ok

Dbamy o Twoją prywatność

Sklep korzysta z plików cookie w celu realizacji usług zgodnie z Polityką dotyczącą cookies. Możesz określić warunki przechowywania lub dostępu do cookie w Twojej przeglądarce. Więcej informacji na temat warunków i prywatności można znaleźć także na stronie Prywatność i warunki Google.

Zamknij
pixelpixel