Jaka kawa do kawiarki?

2021-03-12
Jaka kawa do kawiarki?

Jaką kawę do kawiarki wybrać ?

Lubimy pić kawę a zakup ekspresu przekracza nasz budżet. Na początek zacznijmy od kawiarki. Zanim jednak przejdziemy do artykułu zamieścimy kilka linków do artykułów, które mogą się okazać dla Ciebie przydatne:

 

Skąd wzięły się kawiarki i czym są?

Kawiarka zwana też kafetierą czy mokką została wymyślona przez Włocha Antonio Baletiego już w latach 30 XX wieku. Szybko stała się popularna w wielu domach. Mały metalowy czajniczek postawiony na kuchence z pewnością rozbudzi nie jednego smakosza kawy, gdy poczuje zapach jaki unosi się w kuchni. Pierwsze modele kawiarek były wykonane z aluminium i długo produkowano wyłącznie takie. Kawiarki inaczej ekspresy niskociśnieniowe są ciągle popularne. W dzisiejszych czasach wybór jest coraz większy. Czym różnią się od siebie kawiarki? jedna z podstawowych spraw - cena. Kawiarka kawiarce nie równa. Jakość równa się z ceną. 

Kolejna sprawa - wygląd. Obecnie można znaleźć na rynku również kawiarki stalowo-porcelanowe oraz aluminiowo-porcelanowe, w których z porcelany jest wykonany zbiornik na przygotowaną kawę. W sklepach dziś mamy bardzo duży wybór rozmiarów kafetierek. Począwszy od zrobienia 3 filiżanek espresso do max 9 filiżanek małej czarnej. Ostatnia istotna sprawa to kuchenka jaką posiadamy w domu. Jeśli posiadamy kuchenkę gazową musimy zwrócić uwagę czy kawiarka którą chcemy zakupić jest przystosowana do tejże kuchenki. 

 

Jak zbudowana jest kawiarka?

Budowa kawiarki jest zupełnie prosta. Składa się z trzech części. Dolną część napełniamy wodą. Następnie nakładamy sitko wypełnione kawą. Górna, ostatnia część to zbiorniczek na gotową kawę. Proces parzenia trwa zaledwie kilka minut.

 

Podstawowe błędy w używaniu kawiarki. Jak prawidłowo użytkować kawiarkę? 

Stawiając kawiarkę na kuchence należy ustawić średnią moc grzania. Uchwyt urządzenia tak, aby był poza palnikiem. Zbyt duża moc palnika może doprowadzić do wzrostu ciśnienia, a to do otwarcia zaworu bezpieczeństwa. Nie należy też skręcać kawiarki trzymając ją za uchwyt ponieważ można go urwać. Uchwyt służy wyłącznie do tego, aby położyć i zdjąć ze źródła ciepła kawiarkę. Kawiarkę należy myć ręcznie bez użycia detergentów. 

 

A teraz przejdźmy do sedna:

Jaka kawa do kawiarki?

Kawa ziarnista Riposso BiancoWybór mamy ogromny, ale bez młynka do kawy kawy z kafetierki nie wypijemy,   chyba, że kupimy kawę mieloną. Jednak jeśli chcemy cieszyć się smakiem i aromatem pysznego espresso warto sięgnąć po kawę ziarnistą.

Kupno kawy mielonej jest znacznie wygodniejsze jednak miłośnicy kawy zapewne wiedzą, że to nie ten sam smak i aromat co świeżo zmielona kawa tuż przed zaparzaniem. W dzisiejszych czasach na rynku mamy ogromny wybór kaw ziarnistych. Dlatego też nie ma jednoznacznej odpowiedzi jaka kawa będzie idealnym wyborem. Jedni lubią kawę z posmakiem goryczy, inni lubią czuć delikatny smak i zapach owoców. U nas możemy przedstawić dwie kawy ziarniste Riposso i Tazza. Parząc małą czarną z ziaren tych kaw przekonasz się, że kawa kawie nierówna. 

Jeśli lubisz kawę która pozostawia po sobie lekki smak gorzkiej czekolady, Riposso Exclusive Intensive jest dla Ciebie. Natomiast gdy lubisz słodycz miodu i delikatny smak orzecha możesz  to odnaleźć w Riposso Exclusive B&K. Z kolei dla kogoś kto lubi smak i zapach owoców zasmakuje tego pijąc Tazza Premium. Tazza Espresso to ziarna z których przygotujesz aromatyczne espresso, a która jednocześnie będzie doskonałą bazą pod kawy mleczne typu latte. Tak samo jak duży wybór jest kaw ziarnistych, tak też duży wybór jest kaw mielonych warto jednak mieć na uwadze to, że napój kofeinowy z kawy ziarnistej zmielonej zaraz przed parzeniem będzie nam znacznie bardziej smakował.

Parząc kawę trzeba pamiętać o jeszcze jednej ważnej rzeczy - stopień zmielenia ziaren. 

 

Jaki zmielić kawę do kawiarki?

Chcąc zaparzyć prawidłowo kawę w kafetierce ziarna kawy powinny być średnio zmielone. Średnio zmielone - mniej więcej wielkości ziarenka piasku. Zbyt duże drobinki kawy mogą spowodować, że woda będzie przepływać przez sitko za szybko, a to spowoduje, że napój zrobi się zbyt wodnisty i niesmaczny. 

Natomiast zbyt drobne ziarenka kawy mogą spowodować zatkanie się sitka, a to z kolei doprowadzić do tego, że woda nie będzie mogła przedostać się przez kawę, co w efekcie może doprowadzić do uszkodzenia kafetierki.

 

Podsumowując możemy powiedzieć, że kawiarka to bardzo proste w obsłudze urządzenie. Trzeba tylko odpowiednio o nią zadbać. Świeżo zmielone ziarna, a co za tym idzie kawa ziarnista i młynek na pewno przypadną nam bardziej do gustu niż kawa już zmielona. Świetnym pomysłem będzie wybór kawy ziarnistej Riposso lub Tazza, które świeżo po zmieleniu nadają kawie intensywny smak i aromat. Jak mówi przysłowie człowiek uczy się na błędach, a więc kilka eksperymentów i nauczymy się jakie ziarna, mniej lub bardziej zmielone będą właściwe do naszej kafetierki. 

Pokaż więcej wpisów z Marzec 2021

Polecane

Zaufane Opinie IdoSell
4.82 / 5.00 1685 opinii
Zaufane Opinie IdoSell
2024-03-13
Błyskawiczna realizacja zamówienia. Kawa wyśmienita.
2024-03-06
Polecam :) kawa bardzo dobra, transakcja przebiegła szybko i bez problemów

Dbamy o Twoją prywatność

Sklep korzysta z plików cookie w celu realizacji usług zgodnie z Polityką dotyczącą cookies. Możesz określić warunki przechowywania lub dostępu do cookie w Twojej przeglądarce.

Zamknij
pixelpixel