Najlepsza kawa do ekspresu kolbowego
Miłośnicy kawy doskonale wiedzą, jak diametralnie odmieni ich życie zakup ekspresu do kawy. Wpłynie on pozytywnie nie tylko na większą oszczędność czasu, ale również sam smak napoju, który pobudza do działania. Jednak zakup ekspresu do kawy dla wielu osób jest trudnym zadaniem. W końcu skąd wiedzieć, który sprzęt przypadnie nam do gustu? Moment kupienia ekspresu nie sprawia jednak, że znikają wszystkie pytania. Wówczas pozostaje kwestia wybrania odpowiedniej kawy. Jaka kawa sprawdzi się w przypadku ekspresu kolbowego?
Czego dowiesz się z artykułu?
- Jaką wybrać kawę do ekspresu kolbowego?
- Gdzie kupić kawę do ekspresu kolbowego?
- Jak ubijać kawę w kolbie?
- Pyszna kawa z ekspresu kolbowego
- Jak cieszyć się najlepszą kawą z ekspresu kolbowego?
- Ziarna a smak kawy z ekspresu kolbowego
- Czy kawa z ekspresu kolbowego jest dobra?
- Dla kogo przeznaczony jest ekspres kolbowy?
Nie wiesz jaką kawę wybrać? Sprawdź ranking najlepszych kaw ziarnistych >>
Jaką wybrać kawę do ekspresu kolbowego?
Ekspres kolbowy jest jednym z najczęściej wybieranych sprzętów, zarówno przez profesjonalnych baristów, jak i amatorów, będących miłośnikami tego pobudzającego do działania napoju.
Wiele osób, które wejdą w posiadanie tego urządzenia, zastanawia się, jaka jest najlepsza kawa do ekspresu kolbowego. To, co musisz wiedzieć już na etapie kupowania ekspresu kolbowego, to fakt, że wymaga on użycia kawy, która już jest zmielona.
Urządzenie w przeciwieństwie do automatycznego ekspresu nie posiada wbudowanego młynka. Możesz być jednak spokojny – bez problemu znajdziesz produkt, jakim jest gotowa kawa do ekspresu kolbowego. Możesz również postawić na magię rytuału, jakim jest samodzielny proces mielenia ziaren. W tym przypadku doskonale sprawdzi się kawa Tazza oraz Riposso.
Rekomendowanego przez nas kawy do ekspresu kolbowego
Poniżej prezentujemy subiektywną listę najlepszych kaw ziarnistych do ekspresu kolbowego.
-
Riposso Bianco 100% arabica
-
Riposso Crema Blend
-
TAZZA Premium 100% arabica
-
Riposso Exclusive B&K 100% arabica - świeżo palona
-
TAZZA Espresso
-
Riposso Exclusive Brasil 100% arabica - świeżo palona
-
Riposso Exclusive Intensive - świeżo palona
Gdzie kupić kawę do ekspresu kolbowego?
Aby znaleźć produkt, jakim jest dobra kawa do ekspresu kolbowego nie trzeba tak naprawdę wiele – nie musisz nawet opuszczać własnego domu. Wystarczy, że złożysz zamówienie w naszym sklepie internetowym i już po kilku dniach będziesz cieszyć się aromatyczny smakiem kawy Tazza lub innej ulubionej marki.
W przypadku miłośników napoju pobudzającego, jakim jest kawa ekspres kolbowy pozwala uzyskać jeszcze większą głębię smaku. W połączeniu z wysokiej jakości ziarnami kupionymi w renomowanym sklepie internetowym możesz zaserwować swojemu podniebieniu kawę, która może śmiało konkurować z tą przygotowywaną przez najlepszych baristów.
Najwyższej jakości kawy ziarniste Riposso
Nie wiesz, którą kawę wybrać? Sprawdź kawy ziarniste z lini Riposso. Kawy ziarniste Riposso występują w dwóch wersjach: Classic oraz Exclusive.
Riposso Classic to 2 kawy, które są najczęściej wybierane przez Klientów naszego sklepu: Riposso Bianco 100% arabica oraz Ripossa Crema Blend.
Riposso Exclusive to linia kaw stworzona dla osób, które cenią sobie najwyższą jakość. Jest to linia świeżo palonych kaw w której znajdziesz wyłącznie najwyższej jakości ziarna kaw. Kliknij tutaj i sprawdź całą rodzinę kaw ziarnistych Riposso.
Jak ubijać kawę w kolbie?
Choć popularność ekspresu kolbowego stale rośnie, nie zmienia to faktu, że jest to rozwiązanie dedykowane głównie miłośnikom samego rytuału. Choć z założenia ekspresy miały przyspieszyć przygotowywanie napoju, w przypadku urządzenia wyposażonego w kolbę jest nieco inaczej. Na przyrządzenie kawy składa się kilka głównych etapów, które będą wymagały od nas odpowiedniej wiedzy, a także praktyki. Wiele osób zafascynowanych ekspresem kolbowym ceni sobie coraz lepszy smak kawy, z każdą kolejną filiżanką.
Im więcej napojów przyrządzimy w ekspresie kolbowym, tym bardziej wyrazisty będzie jego smak. Jednym z niezwykle istotnych etapów jest ubijanie kawy w kolbie. Wiele początkujących użytkowników tego typu urządzeń zastanawia się jak prawidłowo ubijać kawę w kolbie.
Kiedy ziarna kawy są już zmielone i odpowiednio odmierzone na jedną porcję przesypujemy je do kolby i ugniatamy. W przypadku tego procesu istotną rolę odgrywa odpowiednia siła. Niestety, każdy z nas musi sam nabrać praktyki w tym procesie i metodą prób i błędów znaleźć odpowiedni nacisk na ziarna. Zaletą tego jest ogromna satysfakcja, kiedy stworzymy kawę, która zasmakuje naszemu podniebieniu.
Pyszna kawa z ekspresu kolbowego
Przygotowanie kawy w ekspresie kolbowym w wielu domach nabiera ważnej rangi. To, co sprawia, że kawa z ekspresu kolbowego jest tak pyszna, to fakt, że każda przygotowana filiżanka będzie smakować nieco inaczej – nawet jeśli wszystkie czynności powtórzymy niemal idealnie.
Nawet jeśli nacisk na ubijane ziarna zmieni się minimalnie, już możemy spodziewać się napoju o nieco innym smaku. Choć efekt, jaki uzyskamy dzięki ekspresowi kolbowemu, niemal zawsze jest nieprzewidywalny, zdecydowanie warto postawić na różnorodność. Oczywiście pod warunkiem, że wybierzemy ziarna kawy, które zawsze będą dobrze smakować, niezależnie od zmian wprowadzonych podczas przygotowywania napoju.
Szukając w internecie odpowiedzi na zapytanie – kawa ekspres kolbowy sklep – z pewnością odnajdziesz wiele wyników. Warto stawiać jednak na sklepy, w których miłość do kawy widać na pierwszy rzut oka. Wiedza na temat sprzedawanych gatunków kaw jest o tyle ważna, że pomaga klientowi wybrać odpowiednią kawę, jeśli po raz pierwszy w swoim życiu ma do czynienia z ekspresem kolbowym.
TAZZA - DOBRA JAKOŚĆ W DOSKONAŁEJ CENIE
TAZZA jest linią kaw ziarnistych, które cechują się doskonałym stosunkiem jakości do ceny. Najczęściej kawy TAZZA wybierane są przez firmy oraz przedsiębiorstwa, które oferują swoim pracownikom ekspres do kawy.
W ostatnim czasie rodzina kaw TAZZA zdobywa również serca domowych pasjonatów kawy z ekspresu. Kawa TAZZA występuje w dwóch wariantach:
Jak cieszyć się najlepszą kawą z ekspresu kolbowego?
Ekspres kolbowy jest rozwiązaniem dedykowanym osobom, które lubią na co dzień obcować z kawą, a jej przygotowanie nie jest obowiązkiem, a czystą przyjemnością. Dla wielu już sam proces jej przyrządzania niesamowicie pobudza.
Dlaczego więc nie wybrać ekspresu, który jeszcze bardziej go wydłuża i pozwala nacieszyć się pełnym rytuałem? Aby w pełni poznać wszystkie zalety ekspresu kolbowego, warto wiedzieć, na co zwrócić uwagę podczas zakupu dodatkowego osprzętu i samych ziaren, które będziesz wykorzystywać.
Jeśli jesteś miłośnikiem kawy z mlekiem, musisz zaopatrzyć się w urządzenie do ręcznego spieniania mleka. Wykorzystywanie go jest dodatkowym etapem, który sprawia, że możemy poczuć się, jakbyśmy tworzyli prawdziwą sztukę.
Jednak samo urządzenie do spieniania, to nie wszystko, aby cieszyć się najlepszą kawą z ekspresu kolbowego. W spienianiu znaczenie ma nie tylko urządzenie, ale samo mleko, którego używamy – a dokładniej stopień jego schłodzenia. Ważne jest, aby mleko po spienieniu nie miało temperatury wyższej niż 70 stopni.
Początkowe spełnianie należy wykonywać tuż pod powierzchnią – ok. 1 cm. Kiedy zauważysz, że mleko zaczyna się pienić, dyszę urządzenia możesz zanurzyć nieco głębiej.
Ziarna a smak kawy z ekspresu kolbowego
Aby kawa z ekspresu kolbowego wychodziła coraz lepsza, warto eksperymentować z rodzajami ziaren kawy. Doskonałymi rodzajami będą Tazza i Riposso. To właśnie po ziarna tych dwóch kaw sięgają najczęściej właściciele ekspresów kolbowych.
Możesz jednak śmiało próbować z innymi rodzajami – kawą Arcaffe, Lavazza czy Pellini. Wybór jest na tyle duży, że z pewnością odnajdziesz najlepsze ziarna kawy, które przypadną do gustu Twojemu podniebieniu.
Pozostając w temacie ziaren kawy, warto wiedzieć, że wpływ na smak napoju ma również stopień zmielenia kawy w ekspresie kolbowym. Choć posiadanie ekspresu automatycznego zwalnia nas z konieczności mielenia ziaren, ostatecznie to właśnie model kolbowy wygrywa w tym starciu.
Ekspres kolbowy nie posiada wbudowanego młynka i mimo że musimy zaopatrzyć się w dodatkowy sprzęt, mamy większą kontrolę nad stopniem zmielenia ziaren. Możemy bowiem dowolnie go regulować, tak aby przybrały one odpowiednią wielkość, która także ma znaczenie, jeśli chodzi o smak napoju.
Czy kawa z ekspresu kolbowego jest dobra?
Pomijając samą przyjemność z przygotowywania kawy w ekspresie kolbowym, wszystkie procesy, które wykonujemy ręcznie, realnie wpływają na ostateczny smak napoju. W przypadku modeli automatycznych niemal zawsze otrzymujemy taki sam rezultat – za każdym razem ten sam smak. Ekspres kolbowy daje większą swobodę w poszukiwaniu idealnego smaku. W końcu gust każdego z nas znacząco się różni – nawet jeśli chodzi o smak kawy.
Dowolność tworzenia idealnego napoju pobudzającego do działania dedykowana jest osobom, które nie boją się nowych smaków – a wręcz przeciwnie – chętnie po nie sięgają. Warto także wiedzieć, że ekspres kolbowy jest urządzeniem, po które sięgają profesjonaliści. Rzadko kiedy wybierają oni modele automatyczne. Fakt ten jasno pokazuje, że z ekspresem kolbowym możemy przygotować najlepszą kawę.
Dla kogo przeznaczony jest ekspres kolbowy?
Miłośnicy kawy z pewnością odnajdą się w rytualne przyrządzania tego napoju. Ogromną przewagę możemy zaobserwować również na polu finansowym. Ekspres kolbowy jest dużo tańszym rozwiązaniem.
Paradoksalnie jednak dzięki niemu możemy przygotować dużo lepszą kawę niż w ekspresie automatycznym. Pod warunkiem, że postawimy na najlepszą kawę do ekspresu kolbowego, którą bez trudu odnajdziesz w sklepie internetowym.