dostawa Wysyłka w 24h TAZZA I RIPOSSO
Koszyk

Twój koszyk jest pusty

Wiosna w filiżance – kawa, która budzi z zimowego snu

  • dodano: 22-04-2025
Wiosna w filiżance – kawa, która budzi z zimowego snu

Gdy słońce zagląda do kuchni, a na drzewach pojawiają się pierwsze pąki – wszystko smakuje inaczej. Nawet kawa. To idealny czas, by rozbudzić zmysły i odświeżyć poranne rytuały. Zimowe, ciężkie latte zamieniamy na coś lżejszego, świeższego, pachnącego wiosną.

 

1. Cold brew z pomarańczą i miętą

Orzeźwiające, delikatne i pachnące słońcem.

Składniki:

  • 60 g grubo mielonej kawy ziarnistej Riposso

  • 1 litr zimnej wody

  • plasterki pomarańczy

  • kilka listków świeżej mięty

  • lód

Sposób przygotowania:

  1. Kawę zalej zimną wodą w dużym słoiku lub dzbanku.

  2. Przykryj i odstaw do lodówki na 12–16 godzin.

  3. Przefiltruj przez filtr do kawy lub gazę. Tu świetnie sprawdzi się również zestaw Hario

  4. Podawaj z lodem, plasterkiem pomarańczy i świeżą miętą.

2. Espresso tonic – kawowa eksplozja orzeźwienia

Gorzka kawa, kwaśne cytrusy i bąbelki – coś jak kawałek wakacji w szklance.

Składniki:

  • 1 shot espresso (ok. 30 ml)

  • 100 ml toniku (najlepiej lekko cytrusowego)

  • plaster limonki lub cytryny

  • lód

Sposób przygotowania:

  1. Do wysokiej szklanki wsyp lód.

  2. Wlej tonik.

  3. Bardzo powoli (!) dolej espresso, by powstały dwie warstwy.

  4. Udekoruj plasterkiem limonki.

 

3. Flat white z mlekiem migdałowym i nutą lawendy

Delikatny, kremowy i lekko kwiatowy – idealny do książki i śniadania na tarasie.

Składniki:

  • 1–2 shoty espresso

  • 150 ml mleka migdałowego (spienionego)

  • 1/2 łyżeczki syropu lawendowego (lub kilka suszonych kwiatów do dekoracji)

Sposób przygotowania:

  1. Zaparz espresso.

  2. Podgrzej i spień mleko migdałowe.

  3. Wlej mleko do espresso, jak w klasycznym flat white.

  4. Dodaj syrop lawendowy lub udekoruj wierzch suszoną lawendą.

 

 

Chwila tylko dla Ciebie

Wiosna to idealny czas, by złapać oddech – kawa w ręku, koc na trawie, otwarte okno, promienie słońca na twarzy. Zatrzymaj się na chwilę. Ta pora roku pachnie nowym początkiem – i kawą.