Najlepsza kawa do kawiarki

2021-07-02
Najlepsza kawa do kawiarki

Chociaż szczyt popularności kawiarki mają już dawno za sobą, to w ostatnim czasie znów wracają do łask. Ten niepozorny czajniczek pozwala wydobyć z kawy najgłębsze aromaty w warunkach, w których ekspresy się nie sprawdzą. Jego konstrukcja sprawia, że bez trudu można przygotować sobie pyszną kawę w warunkach biwakowych. W jaki sposób dobrać najlepszą kawę do kawiarki?

Czasem nazywaną Mokką, Moką lub Kafietierą - nazw jest co najmniej kilka, ale nie mają one większego znaczenia. Zawsze chodzi o to samo, absolutnie niezbędną rzecz w arsenale każdego smakosza kawy. Wraz z pojawieniem się ekspresów automatycznych kawiarki usunęły się nieco w cień, jednak w dalszym ciągu potrafią odnaleźć swoich entuzjastów.

Przyrządzanie kawy z jej pomocą sprawia, że przypomina pewien rzemieślniczy rytuał, w którym sama czynność parzenia jest równie ważna co efekt końcowy w postaci naparu.

Wybór odpowiedniej kawy do kawiarki nie jest wcale taki prosty, jakby się mogło wydawać. Poza walorami smakowymi samej kawy specyficzna konstrukcja tego urządzenia stawia przed nami kilka ograniczeń, według których musimy dopierać ziarna. W takim wypadku jaka jest najlepsza kawa do kawiarki i w czym się kierować przy jej wyborze?

Oto rekomendowane przez nas kawy ziarniste do kawiarki:

Najlepsza kawa do kawiarki

Kawiarki niewątpliwe stają się znowu modne, a to wszystko za sprawą rosnącej popularności turystki biwakowej. Dla takiego turysty nie ma nic lepszego niż poranna kawa na łonie natury, a urządzenia te właśnie coś takiego umożliwiają. Wystarczy mieć źródło ciepła w postaci gazowego palnika lub ogniska i z powodzeniem można przyrządzić ulubiony napar.

Oczywiście nic nie stoi na przeszkodzie, aby stosować kawiarkę w codziennym, domowym życiu. W takim wypadku przy jej zakupie należy wybrać model dobrany do do kuchni. Niektóre z nich przeznaczone są dla kuchenek indykcyjnych, inne dla gazowych, a jeszcze inne do grzewczych - na ten aspekt należy zwrócić szczególną uwagę.

Najlepsza kawa do kawiarki to przede wszystkim taka, która jest świeżo palona, ale i również świeżo mielona (najlepiej tuż przed wsypaniem jej do kawiarki). Oczywiście nie zawsze istnieje możliwość zmielenia kawy, dlatego producenci często posiadają w swoich ofertach odpowiednio zmieloną kawę przeznaczoną do kawiarek. Warto wybrać ziarna o średniej intensywności, ponieważ samo parzenie za pomocą mokki wydobywa bardzo aromatów, a raczej w nie chcemy uzyskać espresso.

Jaka najlepsza kawa ziarnista do kawiarki?

Zacznijmy może od kawy ziarnistej. Jest ona naszym pierwszym wyborem, ponieważ umożliwia zmielenie przed samym procesem zaparzania. Dzięki temu można wydobyć niej maksymalną intensywność smaku i aromatu. Czym powinna charakteryzować się dobra kawa w ziarnach do kawiarki? Przede wszystkim niezbyt dużym stopniem wypalenia, ponieważ kawiarka wydobywa wszystkie te palone nuty i sama odrobinę przepala kawę.

Kawa mocno palona może w takim wypadku okazać się zbyt intensywna. Z tego samego powodu nie powinna ona być również zbyt kwaśna. No dobrze, w takim razie jaka jest najlepsza kawa ziarnista do kawiarki?

Kawiarka, jaka kawa? 

Oto kilka naszych propozycji, które z pewnością zaspokoją kubki smakowe niejednego kawosza:

  • Riposso - jest to najczęściej wybierana marka kaw w naszym sklepie. W ramach tej linii kaw znaleźć można wyjątkowo dobre mieszanki ziaren zarówno 100% arabica jak również mix arabika oraz robusta. Dodatkowym atutem tej marki kaw jest fakt, że wypalana jest ona w Polsce. Pośród kaw Riposso znaleźć można linię Riposso Exclusive - świeżo palonych kaw, które aktualnie są jednymi z najlepiej ocenianych przez Klientów w naszym sklepie.

  • TAZZA - ta marka kaw z kolei bardzo często wybierana jest przez restauracje oraz firmy. Doskonały stosunek ceny do jakości sprawia, że często można ją spotkać w biurach, restauracjach, kawiarniach czy nawet siłowniach. 

  • HAYB - Jedna z najlepszych kaw do kawiarki na rynku. Co więcej pochodzi ona z polskiej palarni, dlatego charakteryzuje się niesamowitą świeżością. Delikatne czekoladowe nuty połączone ze słodkimi owocami w blendzie WTF, albo klasyka z orzechowymi nutami  w postaci Black Republik to coś, co zadowoli każdego amatora kawy.
  • Kuba Serrano Superior - kawa pochodząca z Kolumbii. Już ponad 260 lat temu francuscy osadnicy założyli tam plantację kawy i przez lata doskonalili techniki uprawy. Bogaty skład gleby oraz bardzo dobre warunki klimatyczne sprawiły, że dziś możemy się raczyć jedną z najlepszych kaw. Jest ona uprawiana stosunkowo nisko w porównaniu do pozostałych kolumbijskich kaw, dzięki czemu charakteryzuje się niezwykle czystym profilem smakowym. Co więcej tradycyjny proces przetwarzania na mokro wzbogaca kawę o subtelne nuty karmelu. Duża część upraw eksportowana jest do Japonii, gdyż właśnie oni szczególnie upodobali sobie tą kawę.
  • Rwanda Kizi Rift - Kawa pochodząca Rwandy w dalszym ciągu stanowi rzadkość, jednak stopniowo ulega to zmianie. Ta konkretna charakteryzuje się bardzo łagodnym smakiem, który uwarunkowany jest poprzez wypalanie średnim stopniu za pomocą pieca bębnowego. Cytrusowy aromat w połączeniu z nutą jaśminu oraz orzechów sprawia, że jest to niezwykle interesujący wybór, który swoim smakiem potrafi niejednokrotnie zaskoczyć.
  • Crema e Gusto Tradizione Italiana - jak sama nazwa mówi, jest to kawa charakteryzująca się tradycyjnym smakiem i aromatem. Znajdziemy w niej takie nuty aromatyczne, jak orzechy, gorzkie kakao i gorzka czekolada. Choć wypalana jest w stopniu średnim, to jej smak jest stosunkowo wytrawny. Wysoka intensywność pobudzi każdego i pozwoli naładować baterie na resztę dnia.

Jak widzisz dobra kawa ziarnista do kawiarki to nie rzadkość na polskim rynku, jednakże trzeba wiedzieć gdzie takiej szukać. Warto zainteresować się mniej popularnymi kawami, które można znaleźć na przykład w sklepach internetowych. Skoro już wiesz jaka jest najlepsza kawa ziarnista do kawiarki to pora poruszyć temat kaw mielonych, który nie jest już tak oczywisty. Dla czego?

Jaka najlepsza kawa mielona do kawiarki?

Biorąc pod uwagę zakup mielonej kawy do kawiarki, należy mieć na uwadze grubość ziaren.  Kawiarka w swojej konstrukcji posiada metalowe sitko, które w przypadku bardzo drobnych ziaren kawy może je przepuścić i przez to ziarna kawy znajdą się w naparze.

To oczywiście nie jest pożądane, dlatego przy wyborze wyborze kawy należy ograniczyć potencjalne możliwości do średnio zmielonych ziaren. Niestety nie powstały żadne filtry dostosowane do kawiarek, które by pozwoliły wyeliminować ten problem.

Przy zakupie zwykłej kawy w markecie można posiłkować się krajem jej pochodzenia. We Włoszech zaparzanie kawy z wykorzystaniem kawiarki jest bardzo popularne, dlatego kawa włoska jest zwykle zmielona właśnie pod to urządzenie. Która kawa najlepsza do kawiarki? Oto kilka naszych wyborów:

  • Don Caruso Caffe Italiano Audace 100% Robusta - wzbogacenie kawy ziarnami Robusty sprawiają, że kawa charakteryzuje się wysoką zawartością kofeiny oraz brakiem kwasowego posmaku. Produkt oferuje bardzo bogatą kompozycję smakową w postaci nut miodu, orzechów i czekolady. Kawa jest stosunkowo tania jak na walory smakowe, które oferuje i sprawdzi się przede wszystkim w lekkich kawach, jak latte i cappuccino.
  • Johan & Nyström Fika - 100% ziarna arabiki pochodzące z Etiopii, Brazylii, Nikaragui, który wypalane są w stopniu średnim w Szwecji - to zupełnie wystarcza, aby stwierdzić, że mamy do czynienia z solidnym produktem. Klasyczne i intensywne nuty kakao czynią tą kawę z jednej strony prostym, ale jednocześnie bardzo pewnym wyborem, który przypadnie do gustu praktycznie każdemu kawoszowi. Nie znajdziemy w niej eksperymentów smakowych co dla jednych jest wadą, a dla innych zaletą. Czasem warto postawić na klasykę, szczególnie gdy mamy do czynienia z osobami, które niekoniecznie przepadają za eksperymentami w temacie kawy.
  • Lavazza Tierra Bio-Organic for Amazonia - jest to organiczna kawa z Peru, której uprawa charakteryzuje się zapewnieniem norm zrównoważonego rolnictwa. Producenci zwrócili uwagę na problem wycinanie lasów amazońskich i postanowili stworzyć produkt, który nie dość, że nie niszczy środowiska naturalnego, to jeszcze finansuje jego odbudowę. Poza tym jest to po prostu bardzo dobra kawa z aromatem kwiatów i owoców tropikalnych. Ziarna posiadają średni stopień wypalenia, a ich intensywność nie przytłacza. Smaczny i ekologiczny produkt, który idealnie sprawdzi się wraz z użyciem kawiarek.
  • Lucaffe - Mister Exclusive - palona we Włoszech Arabica pochodząca z Ameryki Południowej, Azji i Afryki Środkowej. Choć jest to raczej kawa z rodzaju tych klasycznych jest przy tym niezwykle delikatna i kremowa. Czasami wręcz nawet słodka. Z racji średniego wypalenia oraz niezbyt drobnego zmielenia również jest odpowiednim wyborem dla fanów kawiarki.

Dobra kawa ziarnista do kawiarki

Trudno powiedzieć czy kawa zmielona, czy ziarnista jest lepsza. Większość znawców powiedziała by, że lepsza jest ziarnista, przez to, że można ją zmielić przed samym parzeniem, ale jak wiadomo nie zawsze są do tego warunki. W dzisiejszych czasach mielone kawy są już tak pakowane, że praktycznie nie tracą swojego aromatu - przynajmniej do otwarcia opakowania.

Jaka kawa do kawiarki najlepsza?

Niekiedy uważa się, że kawa przeznaczona do kawiarki jest dużo droższa i bardziej ekskluzywna od zwyczajnej kawy, jednak jest to bardzo mylne stwierdzenie. Koszt kawy do kawiarki nie różni się znacząco od kosztu zwyczajnej kawy, dlatego warto poświęcić nieco więcej czasu na jej odpowiedni dobór.

Choć wymieniliśmy kilka naprawdę dobrych kaw, które idealnie się sprawdzą w parzeniu za pomocą kawiarki to jednak warto mieć na uwadzę, że w wyspecjalizowanych sklepach najczęściej pracują pasjonaci, którzy zawsze mogą pomóc z wyborem odpowiedniej kawy.

Która kawa najlepsza do kawiarki? 

Cóż, to zależy już od preferencji smakowych konkretnej osoby. Niektórzy lubią eksperymentować i im bardziej nietypowa kawa tym dla nich jest lepsza. Inni z kolei wolą klasykę bez zbędnych ekstrawagancji co również jest w porządku. W naszym poradniku wybraliśmy kilka kaw z obu segmentów, więc każdy bez problemu znajdzie coś dla siebie.

Dobra kawa do kawiarki niestety nie wystarczy jeżeli zaniedbamy sam proces parzenia. Aby uzyskać napar o idealnej konsystencji należy dobrać odpowiednią porcję kawy, która musi być w proporcji 6 gramów kawy na 100 mililitrów wody. Jak już wielokrotnie wyżej zostało napisane, kawa musi być odpowiednio zmielona. Zbyt mały poziom zmielenia, może spowodować, że kawa nie zaparzy się tak jak powinna.

Z kolei zbyt zmielona kawa zacznie przenikać do naparu. Warto stosować się do tych drobnych porad i w ten sposób już zawsze cieszyć się pyszną i aromatyczną kawą w każdych warunkach.

Kawa do kawiarki sklep

przy zakupie kawy do kawiarki warto postawić na wyspecjalizowane sklepy, które w swojej ofercie wyróżniają kawy, które z powodzeniem można parzyć w kawiarce. Zakup w supermarketach wiąże się ryzykiem zakupy zbyt palonych i zbyt drobno zmielonych ziaren, czego oczywiście chcemy uniknąć.

Co więcej, w takich specjalistycznych sklepach zawsze możemy poprosić o dodatkową poradę co do wyboru konkretnego produktu - osoby znające się na kawie najczęściej bardzo chętnie dzielą się swoją wiedzą.

Pokaż więcej wpisów z Lipiec 2021

Polecane

Zaufane Opinie IdoSell
4.85 / 5.00 1840 opinii
Zaufane Opinie IdoSell
2024-10-03
Szybko i sprawnie
2024-10-02
Łatwo, miło i na czas
pixelpixel