Jaką wybrać kawę do ekspresu?

2021-03-10
Jaką wybrać kawę do ekspresu?

JAKĄ KAWĘ DO EKSPRESU WYBRAĆ?

 

Smakosze kawy co najmniej raz dziennie piją jedną małą czarną. Spróbujmy znaleźć odpowiedź na pytanie - Jaką kawę wybrać do ekspresu?

Artykuły, które mogą być dla Ciebie ciekawe w kontekście wyboru odpowiedniej kawy ziarnistej do ekspresu:

    • kawa ziarnista ranking - w tym miejscu znajdziesz przygotowywane przez nas regularnie rankingi najczęściej wybieranych przez naszych Klientów kaw ziarnistych
    • najlepsze kawy ziarniste - w tej kategorii prezentujemy artykuły w których prezentujemy dodatkowe rankingi kaw oraz wartościowe artykuły - nieco bardziej uszczegółowione 

Na początek kilka informacji jakie mamy rodzaje ekspresów 

  • ekspresy przelewowe
  • ekspresy kolbowe
  • kawiarki
  • ekspresy kapsułkowa 
  • ekspresy ciśnieniowe automatyczne 

 

Jaka kawa do ekspresu przelewowego?

Ekspresy przelewowe od dawna gościły w naszych domach. Taki ekspres jest prosty w obsłudze. Służą one do parzenia kawy mielonej. Wystarczy wsypać do pojemnika z filtrem odpowiednią ilość kawy, napełnić zbiornik na wodę nacisnąć guzik i czekać. W smaku kawa przypomina kawę po turecku, ale dzięki umieszczonym w ekspresie filtrą nie zawiera fusów. 

Warto wiedzieć: przemyśl zakup dobrego młynka do kawy i przygotowywania w swoim ekspresie przelewowym kawy ze świeżo zmielonych ziaren.

 

Jaka kawa do ekspresu kolbowego?

Ekspresy kolbowe mówiąc prościej ekspresy manualne. Takie ekspresy sprawdzą się doskonale u osób które lubią uczestniczyć w przygotowaniu kawy. Podobnie jak w ekspresie przelewowym w tym również używamy kawy mielonej. Stąd też nazwa ekspres manualny, bo aby zaparzyć kawę potrzebujemy młynka lub kupić kawę mieloną. Duża ilość ekspresów kolbowych wyposażona jest w dyszę spieniającą przez którą wydobywa się mleko. Dzięki temu mamy możliwość napicia się kawy z pianką latte macchiato czy też cappuccino. Tego typu sprzęt najczęściej możemy spotkać w kawiarniach. 

Warto wiedzieć: przemyśl zakup dobrego młynka do kawy i przygotowywania w swoim ekspresie przelewowym kawy ze świeżo zmielonych ziaren.

 

Jaka kawa do kawiarki?

Kawiarki czyli ekspresy niskociśnieniowe. W takich ekspresach korzystamy 

z kawy mielonej. W kawiarce możemy przygotować tradycyjne włoskie espresso. Ilość napojów przygotowanych z takiego ekspresu to od 1 do 6 filiżanek. Zaparzanie napoju trwa około 5 do 15 minut. 

 

Jaka kawa do ekspresu kapsułkowego?

Ekspresy kapsułkowe można zaliczyć do ekspresów automatycznych. Są one proste w obsłudze, stosunkowo tanie. Jednak wada ich jest taka, że kapsułki z jakich będziemy korzystać jest dość wysoka. Przyrządzając kawę z ekspresu kapsułkowego nie musimy robić nic innego jak w odpowiednie miejsce umieścić kapsułkę, nacisnąć guzik i po kilku chwilach smakować naszą ulubioną kawę. Taki sprzęt zaopatrzony jest również w zakup kapsułek z których możemy zrobić herbatę. 

 

Jaka kawa do ekspresu ciśnieniowego, automatycznego?

Ekspres ciśnieniowy automatyczny z wbudowanym młynkiem. On „wyręcza” nas w przygotowaniu smacznego napoju. Wystarczy co jakiś czas wsypać w odpowiednie miejsce kawę ziarnistą i uzupełnić pojemnik na wodę. Możemy cieszyć się małym espresso, a z racji iż ekspres wyposażony jest w spieniacz do mleka nie zabraknie nam też do wyboru kaw białych. Takie ekspresy posiadają też otwór na kawę mieloną, jednak korzysta się w nich najczęściej z kawy ziarnistej. Jak na pewno wiemy świeżo zmielona kawa smakuje najlepiej. 

Istotny jest również kraj pochodzenia kawy. W ziarnach z Afryki „przyjedzie” do nas cytrusowy posmak, natomiast z Ameryki Południowej nuta czekolady, karmelu i orzecha. Wyróżnia się dwa rodzaje kawy Arabika i Robusta. Arabika jest bardzo cenną w  uprawie kawą, natomiast Robusta posiada więcej kofeiny. W połączeniu z Arabiką tworzą smaczny duet.

 

Świeżo palona, ciemna czy jasna? 

Kawa najlepsza to ta najświeższa. Jednak nie zaraz po wypaleniu ziaren. Świeża kawa zawiera sporo dwutlenku węgla. Należy odczekać kilka, kilkanaście dni, aby odparował i wtedy smakować nasz ulubiony napój. 

Jeśli chodzi o barwę ziaren, kawa ciemna znajdzie swoje miejsce w ekspresie automatycznym. Ciemne ziarna bogate są w swoją oleistość, czyli większą ilość tłuszczów, których ilość również zwiększa się w procesie palenia. 

Z kolei jasne ziarna nadają kawie kwaskowatego posmaku. Do ekspresów automatycznych najlepsze są ziarna w barwach od średnio do ciemno palonych. 

 

Arabika czy Robusta?

Przyjęło się, że prawdziwymi mistrzami w robieniu espresso są Włosi. Czy my jesteśmy gorsi od nich? Wszystkie kawy z ekspresu robione są na bazie espresso. Kupując ziarna musimy się zastanowić jaką kawę pijemy częściej. Mała czarna czy może z mlekiem. Myśląc o filiżance espresso o poranku warto wziąć pod uwagę 100% Arabica. Natomiast szklaneczka latte macchiato z mieszanki 30% Robusta, 70% Arabica to przyjemność dla smakoszy białej kawy. 

Jaką kawę do ekspresu wybierzemy to indywidualna sprawa. Przed zakupem warto znaleść chwile czasu, poszukać informacji jaką kawę wybrać i dlaczego taką a nie inną. Mamy nadzieję, że chociaż trochę naświetliliśmy Wam jak wiele aspektów można przy zakupie dostosować do własnych upodobań.  

Pokaż więcej wpisów z Marzec 2021

Polecane

Zaufane Opinie IdoSell
4.85 / 5.00 1840 opinii
Zaufane Opinie IdoSell
2024-10-03
Szybko i sprawnie
2024-09-27
Szybko i sprawnie .
pixelpixel