Jak zrobić pianę w spieniaczu do mleka?
Jak zrobić pianę w spieniaczu do mleka?
Z całą stanowczością można powiedzieć, że każdy Kawosz ma swoje indywidualne preferencje dotyczące ulubionej kawy - jak to się mówi: są gusta i guściki. Jedni piją wyłącznie aromatyczną kawę prosto z ekspresu, inni parzą kawę w kawiarce, a jeszcze inni uwielbiają tradycyjną „zalewajkę”.
Są też oczywiście Smakosze kaw mlecznych. Dla posiadaczy ekspresów do kawy sprawa jest prosta. Zazwyczaj wystarczy kliknąć jeden przycisk i wyśmienite cappuccino czy caffe latte, z doskonale spienionym mlekiem jest gotowe w krótkiej chwili. A co z Kawoszami, którzy ekspresu nie posiadają? Zapewniamy Was, że to żadna przeszkoda by móc cieszyć się pyszną mleczną kawą! A jak to zrobić? Wymaga to od nas poświecenia chwili czasu i posiadania odpowiedniego sprzętu … ale gwarantujemy, że warto!
Ręczne tłokowe spieniacze do mleka to obecnie bardzo popularne, łatwo dostępne i przystępne cenowo urządzenia, dzięki którym osoby nie posiadające ekspresu do kawy, mogą bez problemu przygotować w domu pyszną kawę z mleczną pianką. Przygotowaliśmy dla Was kilka wskazówek, dzięki którym przygotowanie mlecznej pianki będzie dla Was niezwykle proste i szybkie.
Kliknij tutaj aby zobaczyć dostępne w naszym sklepie spieniacze do mleka >>
Jak działa i jak wygląda ręczny tłokowy spieniacz do mleka?
Dzięki spieniaczowi do mleka, przy odrobinie naszego zaangażowania, mleko zamienia się w piankę. Dobrze spienione mleko powinno przybrać formę na tyle gęstej, a zarazem lekkiej pianki, że po jej wlaniu do filiżanki czy kubka powinna zatrzymać się na powierzchni kawy.
Spieniacz wyglądem zbliżony jest do zwykłego „garnuszka do gotowania lub podgrzewania mleka”. To co go odróżnia to pokrywka z uchwytem, w której umocowany jest tłok z sitkiem. Aby ubić mleczną pianę dopełniającą kawę, należy poruszać tłok płynnymi, szybkimi i krótkimi ruchami w górę i w dół naczynia napełnionego ciepłym mlekiem. Właśnie ta drobna siateczka znajdująca się na tłoku to klucz do idealnego spieniania mleka w ciągu kilku minut. Po ubiciu mleka należy pamiętać by odczekać chwilę, pozostawiając pianę pod przykryciem, ale z uniesionym tłokiem.
Jak spieniać mleko w spieniaczu?
Mamy dla was jeszcze kilka wskazówek, dzięki którym przygotowanie mlecznej pianki do Waszej ulubionej kawy będzie szybkie i zarazem przyjemne:
- Jakie mleko wybrać? Z którego mleka powstanie nam najlepsza piana?
Należy pamiętać, że im większa zawartość tłuszczu w mleku tym lepiej będzie się je ubijać, a piana będzie trwała i gęsta. Zatem mleko zawierające 3,2% tłuszczu sprawdzi się doskonale. - Kolejną ważną rzeczą jest to aby mleko było lekko podgrzane. Jego temperatura powinna osiągać ok. 65 st. C. Należy dopilnować by mleko się nie zagotowało! Mleko można podgrzać w garnku i przelać je do spieniacza lub też podgrzać je bezpośrednio w ubijaku.
- Aby móc dobrze spienić mleko spieniacz należy napełnić mlekiem w ilości nie większej niż ok. 1/3 jego całkowitej pojemności. Przy wyborze ręcznego spieniacza do mleka należy pamiętać, że jego maksymalna pojemność to tylko wartość orientacyjna. Dlatego jeśli jednocześnie macie zamiar przygotowywać większą ilość mlecznej pianki to należy wybierać większe spieniacze.
Mamy nadzieję, że nasz krótki poradnik przekona Wielbicieli mlecznych kaw do tego, że nie posiadanie ekspresu do kawy nie jest absolutnie żadną przeszkodą by w domu móc cieszyć się kawą jak z kawiarni. Przy użyciu bardzo prostego urządzenia jakim jest spieniacz do mleka, niewielkim nakładem pieniędzy i czasu można przygotować w domu wyjątkową kawę z gęstą i aksamitną pianką.