Freddo, frappe... czyli to co w lecie lubimy najbardziej!

2017-07-19
Freddo, frappe... czyli to co w lecie lubimy najbardziej!

Freddo, frappe... czyli to co w lecie lubimy najbardziej!

19.07.2017

Lato to czas, który uwielbia większość z Nas. Dobrą wiadomością dla miłośników tej pory roku jest fakt, że zagościło u Nas na dobre! A co za tym idzie? Długie, upalne dni, beztroski wakacyjny wypoczynek i żar lejący się z nieba! Mamy dla Was idealną propozycję, jak sprawić, że letnie dni staną się dla Was jeszcze większą przyjemnością…

Kawa to niemal dla każdego z Nas napój, bez którego nie wyobrażamy sobie dobrego dnia. Filiżanka gorącej, mocno aromatycznej kawy daje Nam ogromny  zastrzyk energii i pobudza do działania. Jest jednak jedno „ale”…  Gdy z nieba leje się żar, wypicie takiej kawy dla niejednego z Nas staje się niemałym wyzwaniem. Zamiast więc męczyć się i pocić nad rozgrzewającą dawką kawowego napoju, może warto skusić się na wyśmienitą kawę „na zimno”? Niczym nie odbiega ona od gorącej kawy, a dostarcza do naszego organizmu potrzebną dawkę kofeiny i smakuje wyśmienicie! Kawę mrożoną można dostać w każdej kawiarni, jak również z powodzeniem przyrządzić ten przepyszny specjał we własnym domu!

Z pewnością obiły Wam się o uszy dwa określenia, mianowicie FRAPPE i FREDDO. Są to oczywiście nazwy kawy mrożonej. Czy wiecie, czym te dwa rodzaje kaw się od siebie różnią? Zaraz wyjaśnimy Wam na czym polega różnica.

Specjalnie dla smakoszy kaw ziarnistych i wyrazistego w smaku włoskiego espresso mamy propozycję CAFFE FREDDO. Jest to oczywiście kawa na zimno. Wykonuje się ją na bazie świeżo mielonej kawy, dzięki której przyrządzamy niezwykle aromatyczne i mocne espresso. Jej smak jest wyśmienity, a kawa niezwykle aromatyczna, chłodząca i pobudzająca.

Najprostsze w przygotowaniu jest FREDDO ESPRESSO. W ekspresie ciśnieniowym lub w kawiarce zaparzcie kawę espresso, z ilością cukru według własnego uznania. Osłodzoną aromatyczną kawę należy wlać do shakera wypełnionego kostkami lodu i chwilę mocno potrząsać. Następnie kawę przelać do szklanki i jeśli macie ochotę możecie uzupełnić kawę dodatkowymi kostkami lodu. Przepyszna, mocno pobudzająca i chłodząca kawa jest gotowa do picia!

Dla wielbicieli kaw mlecznych mamy również doskonałą propozycję na upalne letnie dni - FREDDO CAPPUCCINO! Brzmi pysznie? Tak też smakuje! Tradycyjne cappuccino to obok espresso najpopularniejsza kawa we Włoszech, natomiast mrożona wersja tej kawy- FREDDO CAPPUCCINO- cieszy się popularnością zwłaszcza w Grecji. Jej przygotowanie jest banalnie proste i zabiera niewiele czasu, a efekt zdecydowanie jest tego wart! Przedstawimy Wam jak przyrządzić ten pyszny napój w swoim domu.

W ekspresie do kawy lub w kawiarce należy przygotować pojedyncze lub podwójne espresso, w zależności od tego na jak mocną kawę macie ochotę.  Następnym krokiem jest dodanie cukru- ilość odpowiadająca Waszym preferencjom. Tak  przygotowaną kawę należy połączyć z kostkami lodu i chwilę zamieszać, najlepiej w shakerze. By dokończyć Waszą smakowitą kawę należy mocno spienić mleko, którego ilość powinna być zbliżona do ilości kawy. Spienione mleko wlać wolno do szklanki z kawą i lodem. Wierzch kawy możecie posypać np. cynamonem. Pyszna kawa jest już gotowa!

Drugim rodzajem kawy mrożonej jest kawa zwana inaczej FRAPPE.  Jest to kawowy przysmak pochodzący z Grecji. Być może zaskoczy Was fakt, iż jej pochodzenie sięga aż 1957r. Wynaleziona została w grackich Salonikach, a co najciekawsze CAŁKOWICIE PRZYPADKOWO! Podczas targów odbywających się wówczas w Salonikach, jeden z wystawców- Dimitrios Vakondios nabrał ochoty by napić się tradycyjnej czarnej kawy. Jego plan pokrzyżował fakt, że nie miał wrzątku by zalać nim kawę. Postanowił więc zalać rozpuszczalną kawę zimną wodą, a zamieszał ją w shakerze. Efekt jaki uzyskał był zaskakujący! Powstała kawa, w smaku niczym nie odbiegała od tradycyjnej gorącej kawy, a jej wielkim atutem było to, że doskonale gasiła pragnienie i orzeźwiała podczas gdy wysokie temperatury mocno dawały się grekom we znaki. Od 1979 roku FRAPPE uznano za oficjalną nazwę obowiązującą na świecie. Obecnie FRAPPE jest najpopularniejszą kawą w Grecji i na Cyprze, jednak znalazła już wielu miłośników w innych krajach na świecie, w tym oczywiście w Polsce.

Charakterystyczną cechą kawy FRAPPE jest to, że jest ona przygotowywana na bazie kawy rozpuszczalnej. Jej przyrządzenie jest dziecinnie proste.

Do wysokiej szklanki lub shakera należy wsypać jedną lub dwie łyżeczki kawy rozpuszczalnej oraz cukier, wedle własnego uznania. Następnie, dolać odrobinę zimnej wody i mieszać w shakerze lub miksować mikserem do momentu, gdy składniki zamienią się w pianę. Następnie szklankę należy wypełnić kostkami lodu, wlać kawę z cukrem, a resztę napoju dopełnić mlekiem. W zależności od preferencji, część mleka możecie zastąpić zimną wodą. Zwieńczeniem będzie oczywiście słomka do picia! Oto cała filozofia przygotowania tego przepysznego, orzeźwiającego napoju!

Lato to czas w którym  słońce rozpieszcza nas każdego dnia. Wysokie temperatury sprawiają, że bardziej od gorącej kawy sprawdza się ona w odsłonie „na zimno”. Jest wiele różnych  rodzajów kaw mrożonych. My chcieliśmy przybliżyć Wam przede wszystkim różnicę między dwoma jej rodzajami, w zależności od kawy na jakiej bazuje. Jak widzicie przygotowanie pysznych specjałów na bazie kawy zajmuje zaledwie chwilę. Warto więc zapoznać się z nimi bliżej. Kawy mrożone są idealną propozycją dla miłośników kawy, którzy nie wyobrażają sobie dnia bez dawki kofeiny. Polecamy Wam przygotować taką kawę w swoim domu. Spróbujcie, a z pewnością nie będziecie żałować!

Pokaż więcej wpisów z Lipiec 2017

Polecane

Zaufane Opinie IdoSell
4.85 / 5.00 1775 opinii
Zaufane Opinie IdoSell
2024-07-21
Wszystko ok. Szybka wysyłka. Polecam!
2024-07-17
Jak zawsze wszystko ok.

Dbamy o Twoją prywatność

Sklep korzysta z plików cookie w celu realizacji usług zgodnie z Polityką dotyczącą cookies. Możesz określić warunki przechowywania lub dostępu do cookie w Twojej przeglądarce.

Zamknij
pixelpixel