Nowość! Riposso Exclusive
Jak przebiega proces produkcji naszych kaw rzemieślniczych Riposso Exclusive?
Cały proces produkcji swoje początki ma na plantacjach kawy m.in. w Brazylii, Kolumbii czy Indiach. Owoce kawowca zbierane są o różnych porach roku, w zależności od klimatu i położenia plantacji. Zbiór owoców odbywa się od razu gdy tylko owoce dojrzeją. Po zebraniu owoców są poddawane segregacji – odrzucane są uszkodzone owoce, usuwane są wówczas również liście oraz gałązki. Wyselekcjonowane w ten sposób owoce są następnie poddawane dalszej obróbce.
Jak przebiega proces obróbki owoców kawowca?
Obróbka owoców kawowca to kolejny etap, zaraz po ich zbiorze. Zebrane owoce z krzewów kawowca nazywane bywają wisienkami kawowca. Skórka dojrzałych owoców kawowca ma wyrazisty czerwony lub ciemnoczerwony kolor, przypominający kolor wiśni. Pod skórką, owoce zawierają miąższ, który dzięki procesowi obróbki zostaje usuwany, w wyniku czego zostaje sama dwuczęściowa pestka – czyli ziarno kawy.
Istnieją trzy metody obróbki owoców kawowca – na sucho, na mokro oraz trzecia metoda łącząca w sobie elementy dwóch poprzednich.
Po zakończeniu etapu obróbki kawy, surowe ziarna pakowane są do worków, a następnie przemierzają daleką drogę by dotrzeć do naszej rzemieślniczej palarni w Polsce, gdzie zostają poddawane procesowi wypalania.
Kawy z linii Riposso Exclusive są wypalane w polskiej rzemieślniczej palarni, która używa w tym celu najnowszej generacji pieca, renomowanej marki Probat.
Jakie są zalety naszej kawy rzemieślniczej Riposso Exclusive?
Z pewnością jednym z najważniejszych aspektów jest dbałość o każdy szczegół podczas całego procesu wypalania, a następnie pakowania kawy. Bez wątpienia kawy rzemieślnicze Riposso Exclusive to najwyższej jakości ziarna, wypalane w ręcznie obsługiwanym piecu z niewielkim wsadem. Piec taki jest obsługiwany przez wykwalifikowanych specjalistów. Niewielki wsad pieca oznacza, że jednocześnie wypalane jest max. 12 kg ziaren kawy. Dla porównania kawy przemysłowe wypalane są w partiach po kilkaset kilogramów. Ziarna naszych kaw rzemieślniczych Riposso Exclusive tuż po wypalaniu są chłodzone, a następnie pakowane do specjalnych opakowań. Zapakowane już kawy potrzebują około dwóch tygodni na odgazowanie, ponieważ w tym czasie ziarna oddają różnego rodzaju tlenki węgla, których nabywają podczas procesu wypalania. W tym celu opakowania są zaopatrzone w specjalny wentyl. Należy pamiętać, że napar kawowy wypity tuż po wypaleniu ziaren byłby nieprzyjemnie gorzki. Z tego właśnie powodu nasze kawy Riposso Exclusive trafiają do sprzedaży najwcześniej po dwóch tygodniach od daty palenia ziaren, a czas na jej spożycie to do 6 miesięcy od wypalania ziaren.
Po zakupie kaw Riposso Exclusive pozostaje już tylko cieszyć się doskonałym smakiem naparu kawowego przyrządzonego z ziaren naszych rzemieślniczych mieszanek kawowych.
Gorąco zachęcamy do zakupu naszych kaw Riposso Exclusive by móc przekonać się na własnym podniebieniu o wysokiej jakości proponowanych przez nas produktów.