Najlepsza kawa do ekspresu
Dla niektórych to zwykły napój, ale bywają i tacy, którzy ten temat traktują poważnie. Kawa jest pozyskiwana z pestek owoców, które dojrzewają na wiecznie zielonych krzewach kawowców. Zebrane pestki są poddawane suszeniu i prażeniu, dzięki temu zmieniają się w znane brązowe ziarna kawy. Sama kawa powstaje ze zmielonej postaci ziaren i jest pita powszechnie na całym świecie. Warto to udowodnić - badania mówią, że każdego dnia wszyscy ludzie na świecie wypijają nawet trzy miliardy filiżanek tego napoju. Polacy nie stanowią w tym względzie wyjątku, popularność kawy utrzymuje się tutaj na bardzo wysokim poziomie. Skoro wśród nas jest tylu amatorów kawy, należy dbać o ten rytuał i postarać się o jego najwyższą jakość - wybierając najlepszy sposób jej parzenia i gatunek.
Czego się dowiesz z tego artykułu?
- Jaka najlepsza kawa do ekspresu?
- TOP 3 rekomendowanych przez nas kaw ziarnistych do ekspresu:
- Riposso Bianco 100% arabica - najczęściej wybierana kawa ziarnista w naszym sklepie
- TAZZA Premium 100% arabica - bardzo często wybierana przez hotele, restauracje, itd.
- Riposso Exclusive Intensive - świeżo palona - linia Riposso Exclusive jest linią kaw świeżo palonych. W naszym subiektywnym odczuciu kawy z tej linie są najlepszymi jakie posiadamy w naszym sklepie
- Która kawa ziarnista najlepsza do ekspresu?
- Jak znaleźć pyszną kawę do ekspresu?
- Czy kawa z ekspresu jest dobra?
- Kawa z ekspresu to dobry sposób na miły czas
- Kawa do ekspresu, jaka?
- Czy kawa z ekspresu jest zdrowa?
- Kawa ziarnista czy mielona?
Jaka najlepsza kawa do ekspresu?
Każdy posiadacz ekspresu do kawy co jakiś czas zastanawia się nad zmianą rodzaju kawy, którą pije. Czasami wynika to ze znudzenia rutyną, a czasami ciągłego poszukiwania “tej jedynej”. Na wybór wpływa wiele czynników, głównie nasze preferencje smakowe i sposób przyrządzenia. Znaczenie ma jakość ziaren i ich pochodzenie. Nie istnieje algorytm, który odpowie jaka dobra kawa do ekspresu jest najlepszym wyborem. Jeśli szukasz konkretnych inspiracji to serdecznie zapraszamy do przygotowywanego przez nas każdego miesiąca rankingu kaw gdzie publikujemy informacje na temat najczęściej wybieranych kaw w naszym sklepie.
Wydaje się, że, za pomocą której wśród tak szerokiej oferty jaką proponują producenci, znajdziemy pozycje na półce, które będzie odpowiadała nam zarówno cenowo, jak i pod względem smaku. Najlepsza kawa do expresu to spore wyzwanie, a kluczem do jej odkrycia jest metoda prób i błędów w znalezieniu niespotykanej mieszanki, które łączą w sobie walory i charakter każdej z nich.
Przyjęło się, że na przykład te pochodzące z południa Włoch są mocne i bardzo pobudzające, z kolei te północne, nazywane często caffe crema są delikatniejsze i o mniejszej zawartości kofeiny.
TOP 3 rekomendowanych przez nas kaw ziarnistych do ekspresu:
-
Riposso Bianco 100% arabica - najczęściej wybierana kawa ziarnista w naszym sklepie
-
TAZZA Premium 100% arabica - bardzo często wybierana przez hotele, restauracje, itd.
-
Riposso Exclusive Intensive - świeżo palona - linia Riposso Exclusive jest linią kaw świeżo palonych. W naszym subiektywnym odczuciu kawy z tej linie są najlepszymi jakie posiadamy w naszym sklepie
Która kawa ziarnista najlepsza do ekspresu?
Jaka kawa ziarnista do ekspresu jest najlepsza? Warto sugerować się tym co już piliśmy i zapadło nam w pamięci. Starać się pamiętać rodzaje degustowane już kawy i obracać się mniej więcej w tych gatunkach. Oprócz rodzaju należy pamiętać o dacie palenia, optymalnie najstarsza to pięcio-sześcio miesięczna. Wydaje się, że żeby stwierdzić, jaka jest nasz najlepsza kawa ziarnista do expresu należy spróbować skrajnie różnych jej odmian.
Być może najlepszą opcją będzie delikatna i kremowa w postaci cappuccino lub skrajność z drugiej strony mocne doppio. Najpowszechniejszy jest zapewne kompromis, czyli “coś” po środku. By dotrzeć do najlepszej kawy, należy orientować się i bacznie oceniać nowe rodzaje.
Słusznie jest sugerować się dostępnymi powszechnie rankingami, takie udostępniają różne strony internetowe. Zestawienia zawierają z reguły syntetyczny opis poszczególnych smaków, niektóre intuicyjnie będą zachęcać do spróbowania.
Jak znaleźć pyszną kawę do ekspresu?
Świetna kawa do ekspresu, kiedy jako taką można ją określić? Odpowiedź na to pytanie jest prosta - wtedy kiedy po jednym łyku od razu mamy ochotę na drugi. Wybór określonego rodzaju kawy jest z pewnością kwestią indywidualną, jednak istnieją obiektywne dane, które niepodważalnie świadczą o jakości, a ta może przekładać się na walory zdrowotne kawy i pomóc nam lub zaszkodzić. Jest to istotne szczególnie dla osób ze skłonnościami do nadciśnienia - dla nich najlepsza będzie oryginalna arabica bez żadnych dodatków z małą zawartością kofeiny.
Właśnie z tych przyczyn należy kierować się głównie składem i miejscem pochodzenia, ale także pobocznie indywidualnymi doznaniami smakowymi i preferencjami. Nie zapominajmy, że nawet nie wiadomo jaka dobra kawa w ziarnach do ekspresu, może się naturalnie z biegiem czasu znudzić. Więc warto próbować różnych rozwiązań.
Mimo posiadania swojego faworyta nie powinniśmy rezygnować z dalszej eksploracji kawowego świata. Smak zmienia się wraz z wiekiem, porą roku, a nawet nastrojem. Smak kawy jest tak wielowymiarowy i zależy od tak dużej ilości czynników, że nie jest wstanie się znudzić.
W zimę możemy serwować przytulne i klimatyczne latte z cynamonem lub kardamonem, a latem lodowatą “cold brew” parzoną na zimno czy frappe. Należy podążać za nowinkami i eksperymentować, oto recepta na dobre relacje z kawą!
Czy kawa z ekspresu jest dobra?
Dobre pytanie! Picie kawy jest długą tradycją, stąd istnieje wiele metod jej zaparzania. Sposób nie wpływa jedynie na walory smakowe, ale również na inne zmienne, jak: aromat czy barwę napoju. Minimaliści z pewnością preferują prosty sposób, czyli zalanie mielonej kawy wrzątkiem, to podstawowa metoda, ale nie pozwala w pełni korzystać z uroków picia kawy.
Dużą popularnością cieszą się również kawiarki, jest to tańsza alternatywa wobec ekspresu. Działa na podobnej zasadzie, jest poręczna, zajmuje mało miejsca. Poza ewentualnym młynkiem do kawy i spieniaczem do mleka nie wymaga dodatkowych akcesoriów.
Kawa z ekspresu to dobry sposób na miły czas
Mimo mnogości technik, które mają gwarantować udaną kawę w zestawieniach najczęściej przed szereg wysuwa się ekspres do kawy i nic w tym dziwnego! To kompatybilne urządzenie, które w standardowej wersji zawiera w sobie młynek do kawy i spieniacz do mleka.
To jeden układ, który jest wręcz bezdotykowy i sam przyrządza nam kawę. Wystarczy wybrać odpowiedni program. Korzyści smakowe to jedno, ekspres potrafi zadowolić również praktyków. Korzystanie z niego jest w stanie zapewnić większą czystość w pomieszczeniu. Wsypujemy całe ziarna nie bałaganią podczas mielenia. Nie potrzebujemy żadnych osobnych naczyń, z reguły wszystko dzieje się za sprawą jednego przycisku.
Jeśli naprawdę uwielbiamy kawę, zaopatrzenie w niego to konieczność. I to nie tylko w domu, będzie miał powodzenie również w biurze czy małej gastronomii, której gabaryty pozwalają korzystać jedynie z podstawowego sprzętu.
Warto dodać, że kawa do ekspresu dobra w smaku i jakości zapewnia dostarczenie najlepiej wchłanianych składników aktywnych, które pozytywnie wpływają na organizm. Korzystanie ze świeżych ziaren pozwala również uniknąć ryzyka napotkania szkodliwych substancji w już zmielonej kawie.
Kawa do ekspresu, jaka?
Jaka jest dobra kawa do ekspresu? Ilu pijących kawę tyle opinii co do tego jaka kawa do ekspresu najlepsza. Wszystko zależy od indywidualnego gustu, kawa może być lekka i delikatne, ale również mocna i wyrazista. Na to ma wpływ gatunek ziaren, stopień wypalania i świeżość, co do ostatecznego smaku powstałego napoju najbardziej znacząca jest metoda przyrządzania.
Generalnie, wyróżniamy trzy podstawowe gatunki kaw, wyróżnia się je ze względu na różnice w wyglądzie ziaren, w smaku i ze względu na to w jakiej części świata są uprawiane.
Arabica to pierwszy gatunek kawy inaczej jest określana jako kawa arabska i pochodzi z Etiopii.
Aktualnie uprawia się ją głównie w Brazylii, Kolumbii, Kolumbii na Jawie oraz w Afryce równikowej. Szacuje się, że Arabika stanowi nawet 70% całej światowej produkcji kawy. Jest delikatna i pozbawiona goryczki, nie posiada dużego stężenia kofeiny, więc jest polecana tym, którzy lubią smak kawy, ale nie mogą przyjmować tej substancji w dużym stężeniu. To również ona cieszy się mianem najbardziej szlachetnej i luksusowej.
Następna to Robusta, kawa stworzona dla fanów ostrego i intensywnego smaku kawy, i mocnej dawki kofeiny. Ostatnia – Liberica to najmniej popularny gatunek, charakteryzuje się lekkim orzechowym smakiem i łagodnym aromatem. Pochodzi z Liberii, dzisiaj jej uprawy są zlokalizowane głównie w Malezji. Nasiona są stosunkowo duże i twarde, przez te właściwości trudno pozyskiwać z niej ziarna.
Jej neutralność pozwala stosować ją w roli wypełniacza mieszkanek innych kaw, nierzadko stanowi również dodatek do Arabiki. Dobrze nadaje się do przygotowywania koktajli kawowych o niskiej zawartości kofeiny. Mimo tak niechlubnej sławy Liberica posiada swoich fanów.
Czy kawa z ekspresu jest zdrowa?
To czy kawa jest zdrowa czy nie, pozostaje sprawą dyskusyjną. Badania w tym zakresie wydają się często przeczyć samym sobie. Z perspektywy wielbicieli kawy, bo takich nie brakuję, mimo wątpliwości, co do jej prozdrowotnych właściwości, kawa może zdziałać cuda. Oczywiście jak ze wszystkim umiar jest konieczny, żadna skrajność nie jest dobra.
Czego nie można jednak zarzucić kawie, to to, że rzeczywiście podnosi naszą energię, zarówno tą fizyczną jak i duchową. Dzięki kofeinie, która jest stymulantem kawa jest w stanie skutecznie postawić nas na nogi i pozwolić funkcjonować podczas wymagającego dnia. Z drugiej strony rytuał picia kawy, na przykład rano po śniadaniu, porządkuje nam dzień i jest miłą chwilą na relaks.
Jeśli czujemy się z tym dobrze nie rezygnujmy z niej, zadbajmy jednak o to, by wybrać idealną dla siebie.
Kawa ziarnista czy mielona?
Wskazany wyżej podział nie jest jedyną klasyfikacją, kawy dzielą się również pod względem postaci. W sklepach jest dostępna kawa w ziarnach i mielona. Kawa mielona jest produktem gotowym, powstanie z niej kawa bezpośrednio po otwarciu opakowania.
To rozwiązanie tańsze i szybsze. Warto się na nie zdecydować, kiedy nie ma się na wyposażeniu ekspresu ciśnieniowego ani młynka. Sprawdzi się więc w trakcie użytkowania ekspresu przelewowego lub kawiarki. Nie można jednak zapominać, że prawdziwy smak i aromat można osiągnąć jedynie wtedy, gdy kawę sporządza się ze świeżo mielonych ziaren. I takie najlepiej jest wybierać w przypadku posiadania ekspresu.
Wbudowany zwykle młynek ułatwia cały proces i pozwala cieszyć się wysokiej klasy kawą. Taka posiada jednocześnie dużo więcej cennych wartości odżywczych. Świeżość gwarantuje lepsze działanie i wspomaga takie czynniki jak pobudzenie i wzmocnienie koncentracji.
Ponadto przy takich ogromnych możliwościach jak dzisiaj, czyli dostępnych również zakupach online, powinniśmy odpowiedzialnie wybierać produkty do naszej kuchni. Skoro mamy wybór, to podejmijmy go jak najmądrzej i najbardziej odpowiedzialnie. Warto więc pochylić się i nie ignorować oznakowań na opakowaniu. One dadzą nam informacje przede wszystkim o jakości ziaren i ich pochodzeniu.
Co więcej, istotne są również certyfikaty, które deklarują oświadczone na opakowaniu zapewnienia. Mogą dotyczyć różnych aspektów, jak pochodzenie, sposób uprawy, metody handlu czy stosunek do środowiska naturalnego. Kawa jest szczególnym towarem jest uprawiany jedynie w Afryce, obu Amerykach i wschodniej części Azji, dlatego z reguły jest transportowana do Europy z dalekich krajów.